Dagbehandeling vrijwilliger

Dagbehandeling vrijwilliger

Korte omschrijving van Magentazorg, dagbesteding Zuideinde
Binnen woonzorglocatie Zuyder Waert is een aparte gang met drie huiskamers ingericht voor mensen die één of meer dagen per week vanuit huis de dagbehandeling komen bezoeken. Deze dagbehandeling heet Zuideinde. Alle cliënten die hier komen hebben een vorm van dementie. Gedurende de dag wordt dagbesteding geboden; er wordt met elkaar koffie gedronken, gelunched en er vinden activiteiten plaats.
Door het deelnemen aan dagbehandeling kunnen mensen langer (zelfstandig) thuis blijven wonen en wordt de mantelzorg ontlast.
De dagbehandeling maakt ook gebruik van de faciliteiten van Zuyder Waert. De ruime opzet van Zuyder Waert nodigt uit tot het maken van een wandeling binnen het gebouw. Tussendoor kunnen mensen uitrusten in de verschillende zitjes en nisjes. Via tuingerichte gangen bereik je vanuit de woning het centrale deel van de woonzorglocatie. Hier vind je onder andere de ontmoetingsruimte met supermarkt, koffiecorner, de winkel, de kapsalon en de schoonheidsspecialiste.
De organisatie biedt op het gebied van vrijwilligerswerk een grote diversiteit aan mogelijkheden. Veelal speelt het contact maken met mensen met dementie hierin een grote rol. Vrijwilligers krijgen een uitgebreide intake waarin ze informatie krijgen over de locatie en de mogelijkheden. Ook wordt de vrijwilliger in beeld gebracht; wie is hij of zij, wat brengt hem of haar hier, waar liggen talenten en op welke gebieden is er een begeleidingsvraag.
Alle vrijwilligers krijgen een vrijwilligersovereenkomst met de organisatie en vallen daarmee onder de WA-verzekering en persoonlijke ongevallenverzekering die voor vrijwilligers zijn afgesloten.

Vrijwilliger dagbehandeling
De vrijwilliger is aanwezig in de ochtend en/of middag en zorgt door zijn of haar aanwezigheid voor aanspraak, huiselijkheid en sfeer.

Activiteiten die uitgevoerd kunnen worden en waar zo mogelijk cliënten bij betrokken worden:

 • Thee en koffie zetten;
 • Boodschappen doen bij de supermarkt;
 • Iets maken voor de lunch
 •  Met elkaar de maaltijd gebruiken en opruimen;
 •  Eén op één of aan een aantal mensen individuele aandacht geven door een spelletje, een wandeling, een gesprekje enz.;
Wanneer
Maandag t/m zaterdag, zowel in de ochtend als in de middag. Cliënten bezoeken de dagbehandeling tussen 9.30 uur en 16.30 uur. In overleg met elkaar is het aantal dagen en uren vast te stellen en uit te breiden.

De vrijwilliger werkt op de huiskamer samen met een collega. Er is dus altijd iemand aanwezig op wie de vrijwilliger terug kan vallen.
De medewerker bevindt zich fysiek niet altijd in dezelfde ruimte.

De vrijwilliger:
 •  Beheerst de Nederlandse taal;
 • Is gemotiveerd om te werken met onze doelgroep;
 •  Begrijpt dat gedrag van de bewoner (in woord en daad) voortkomt uit ziekte;
 • Neemt aanwijzingen van medewerkers ter harte;
 •  Wil door ervaring op de woning meer kennis en inzicht op doen; durft vragen te stellen;
 • Staat open voor feedback;
 • Komt afspraken na;
 • Heeft een actieve opstelling tijdens zijn/haar aanwezigheid
De vrijwilliger overlegt bij aanvang van het vrijwilligerswerk een VOG die niet ouder is dan 3 maanden.De kosten van de VOG worden vergoed op basis van de werkelijke kosten van een digitale aanvraag.


Contactinformatie